Historie van de Kennemer Wijn en BierGilde

door Frans Koopman

 

Waarom ze in Heemskerk bier gingen maken.
In de wereld van amateur-wijnmakers en bierbrouwers is 'HKW' een begrip. De afkorting staat voor Hemelvaart Kampeer Weekend. Een jaarlijkse samenkomst ergens in Nederland, waar de uitwisseling van zelfgemaakte dranken en drankjes een paar leerzame en gezellige dagen opleveren.
Aanvankelijk maakte men bij het Kennemer Wijn- en BierGilde alleen wijn en likeur; de vereniging heette toen dan ook 'Kennemer Wijngilde'. Iemand als Henk van Duijn (jarenlang voorzitter van het KWBG) kon er op een gegeven moment niet langer onderuit. Tijdens een HKW wél zelf bier proeven van een Brabantse amateur-brouwer, maar niet laten proeven: dat kon niet langer. Hij was het aan zijn stand verplicht ook zelf bier te maken. Niet met bestaande brouwkits, maar met eigen middelen.

De eerste brouwsels.
De eerste sessies vonden begin jaren '90 (van de vorige eeuw) plaats in garages van diverse leden. Van het resultaat werd men meestal niet vrolijk. Maar de aanhoudende pogingen van mensen als de al genoemde Henk van Duin, Carla van Roosmalen, Jan Schoenmaker en Henk Burry leverden steeds betere bieren op. Meer specifieke bierliefhebbers leverden vervolgens hun bijdrage: Theo Bot, Johan Weiers, Meindert Nijboer, Rob Romeijn, Lynn Duiker, Ed vd Berg.... De garages werden verruild voor een padvindersonderkomen ergens in de duinen langs de Zeestraat tussen Beverwijk en Wijk aan Zee, en daarna door een niet meer bestaand gebouwtje aan de Tolweg (kleedkamer van voormalig Inter Heemskerk). En straks, als alles meezit, dus in een splinternieuw en jaloers makend onderkomen dat speciaal voor het Kennemer wijn- en biergilde gemaakt is.

Eén ding is in ieder geval zeker. Er zit een wereld van verschil tussen de eerste geïnfecteerde brouwsels en in de ketel van de Schuimkraag ontwikkelde nationale prijswinnaars als Meester Maerten en Ezelenbok.