Rik Ekhart maakt lekkerste Meester Maerten bier
- Gegevens
- Geschreven door: Frans Koopman
Dertien leden hadden de uitdaging opgepakt om een bier te brouwen dat niet helemaal meer van deze tijd is: Meester Maerten. 24 jaar geleden ontwikkeld door Kennemer Biergilde-leden Piet Tuinema, John Tuip, Derek Walsh en Peter Wester, op initiatief van Jan Schrama. Toen was het amberkleurig bier een succes in de lokale horeca. De herdenking dit najaar van de 450ste sterfdag van kunstschilder Maarten van Heemskerck vormde de prikkel om het bier opnieuw te maken. Bestaand recept, nieuwe varianten met gist naar keuze, omdat de originele VLB 3852 niet (meer?) te krijgen was.
De jury nam zijn taak serieus, terwijl brouwers en liefhebbers zich al dan niet ontspannen met elkaar onderhielden. Ina Limmen, John Tuip, Kitty Rietman en Ron Visser hadden de degustatie van de bieren in de eerste ronde onderling verdeeld (ga er maar aan zitten: dertien bieren keuren zonder ergens bij bier acht je onderscheidingsvermogen te verliezen), om in de finaleronde de vier uitgekozen kanshebbers gezamenlijk te beoordelen. Het overleg leverde de derde plaats op voor Ron Rijkhof, de tweede voor Cees Luttikhuizen en de eerste voor Rik Ekhart. Ze kregen toepasselijke prijzen, plus de toezegging dat de bijbehorende medailles volgen.
Een geslaagde thema-avond vonden de vele aanwezigen, voor herhaling vatbaar. Ook aanwezig: brouwer Kees Koot van de Limmense brouwerij Dampegheest waar de commerciële variant van het bier is gemaakt. Speciaal voor de gelegenheid had hij een vaatje meegenomen ter referentie; mooi gebaar. Natuurlijk was hij ook nieuwsgierig naar de kwaliteit van de gekeurde biertjes. Een kwaliteit waar niet veel mis mee was volgens keurmeester Ron Visser, ‘al is de vergisting nog wel eens een dingetje’.
De prijswinnaar toonde na afloop trots het winnende flesje, met een gefotoshopte variant op een beroemd schilderij van Maarten van Heemskerck. En met de tekstvariant: ‘Constigh vermaert brouwer’. Wat je noemt een vooruitziende blik.
Voor een impressie klik hier.
Lancering Canon van de Nederlandse Biercultuur.
- Gegevens
- Geschreven door: Kitty Rietman
Op vrijdag 28 april werd in Utrecht officieel de Canon van de Nederlandse Biercultuur gelanceerd! Iedereen die iets over de Nederlandse bierhistorie wil weten of publiceren kan terecht op www.canonnederlandsebiercultuur.nl. Initiatiefnemer van de website is de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, de toonaangevende informatiebron over bier en brouwerijen in Nederland.
Geschiedenis Nederlandse Biercultuur
De Canon van de Nederlandse Biercultuur is een nieuw initiatief van de Stichting met als doel een beknopt, maar juist beeld te geven van de geschiedenis van het Nederlandse bier. De stichting heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een toegankelijke website met een duidelijke structuur en aantrekkelijke informatie in woord en beeld.
De bierhistorie is opgebouwd uit een zevental tijdvakken met een kort overzicht, waarbinnen je kan doorklikken naar 'blikvangers' die ingaan op een voor die tijd kenmerkend fenomeen. Daarnaast biedt de website plaats aan tal van 'overige bierverhalen', die het beeld van de Nederlandse biercultuur nog meer kleur geven. De bedoeling is dat de canon een 'levend' organisme is en verder uitgebreid kan worden. En hopelijk maakt de canon ook voor eens en altijd een einde aan de vele misverstanden en klok- en klepelverhalen die steeds weer de kop opsteken in publicaties.
Bierauteurs
De inhoud van de canon is verzorgd door Rudi Bakker in samenwerking met de bekende historische bierauteurs Leendert Alberts, Marco Daane en Kees Volkers. Medewerking aan de canon geschiedt op vrijwillige basis. Het opzetten en het onderhoud van de website is mogelijk gemaakt door donaties van onder andere Mitra en Fortbrouwerij Duits & Lauret, die de opbrengst van hun speciaal gebrouwen bier 'TeVreden' ieder jaar aan een bier-gerelateerd doel schenkt.
Erfgoed Nederlandse Biercultuur
De biercultuur heeft wereldwijd een ongekende ontwikkeling doorgemaakt, vooral dankzij de opkomst van de kleine zelfstandige brouwerijen. Ook in Nederland, waar in 1980 nog maar zestien brouwerijen waren. Inmiddels zijn er meer dan 900! De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, die wordt gesteund door grote en kleine brouwers, heeft de afgelopen jaren die ontwikkeling en de informatie over Nederlandse brouwerijen bij gehouden. Deze informatie is voor iedereen te raadplegen op de website www.nederlandsebiercultuur.nl.
Steun het KWBG!
- Gegevens
- Geschreven door: Peter Wester
Steun het KWBG door de Klant Is Koning kaart (KIK kaart) van de VOMAR te koppelen aan Het Kennemer Wijn- en Bier Gilde via code KEHE2023. Dat gaat heel eenvoudig, zie instructies hier
- Spaar je al met een geregistreerde Klant-is-Koning kaart voor jezelf en wil je meesparen voor je club?
Log dan in je online Klant-is-Koning kaart omgeving in en koppel je kaart aan jouw vereniging met de unieke Clubcode: KEHE2023. - Heb je nog geen geregistreerde Klant-is-Koning kaart?
Haal dan snel een kaart in de Vomar winkel of download de Vomar-app en registreer een Klant-is-Koning kaart. Bij het registeren kun je jouw kaart dan gelijk koppelen aan je club met de unieke Clubcode. Meer informatie over de Klant-is-Koning kaart vind je op de website van de Vomar. - Is je Klant-is-Koning kaart aan jouw club gekoppeldt?
Mooi! Je kunt gelijk starten met spekken van de clubkas simpelweg door boodschappen te doen bij Vomar en altijd je Klant-is-Koning kaart te scannen bij de kassa. Jij betaalt er niets voor, Vomar maakt elk kwartaal 0,5% van het totaalbedrag aan boodschappen van alle gekoppelde kaarten over aan de club.
Roelf zijn honderdste brouw
- Gegevens
- Geschreven door: Peter Wester
Tijd voor een feestelijk glas afgelopen zaterdag: de honderdste brouw voor Roelf van Til. De eerste vond plaats in 2006: een West Coast Barley Wine met Peter Wester, John Tuip, Fred Vonk en Frans Geldermans – jaren lang zijn vaste brouwmaat. De honderdste: een Westvleteren 12, met (vlnr) Fred Vonk, Frans Koopman, de ongekroonde brouwer zelf en Erik Legene. Medebrouwer Simon van der Kolk nam de foto en staat er dus (?) niet op, evenmin als Erelid John Korver die even afwezig was. Zeker in de eerste jaren noteerde Roelf nauwgezet de aanpak van de meesters, zoals hij ook elke keer precies datum, hoeveelheid en meebrouwers bijhield. Ondanks een voorbeeldig gemiddelde van bijna 6 producties per jaar ontbreekt hij op de plaquette van veelbrouwers in het clubhuis. Die bescheidenheid siert hem.
Pagina 1 van 3