Kennemer Wijn en Bier Gilde
het lekkerste bier brouw je zelf

Schuim en schuimhoudbaarheid

| |
Geschreven door Chris Talbot

Wil je meer weten over schuim en schuimhoudbaarheid van bier? Lees hier mijn artikel.

 

Chris Talbot

MEESTER over je gist

| |
Geschreven door Frans Koopman

Ooit gehoord van Kveik? Noorse boerengist die de suikers in je niet gekookte wort er in drie dagen doorheen jaagt, die optimaal gedijt bij een temperatuur van pakweg 40°C, die met of zonder hop een handvol wonderlijke aroma’s produceert en die je voor een volgende brouw  gewoon laat drogen op een houten stok of ring. Over ‘oer’ gesproken. Net zo interessant als het andere uiterste:  geslaagde genetische ingrepen in giststammen, waar niet alleen de grote brouwerijen nog even niet aan willen. 

Het zijn slechts twee items uit het boeiende verhaal van Chris Talbot over gist op de jongste thema-avond. Daarbij concentreerde hij zich minder op extremiteiten dan wel op vragen die voor ons in de brouwpraktijk van belang zijn. De meeste brouwers onder ons weten uiteraard dat een goed gelukt bier voor het grootste deel bepaald wordt door een perfecte vergisting. Hoe regel je die? Hoe kies je de juiste gist voor het biertype dat je maakt? Hoe bereken je de optimale gistgift? Wat doe je als de vergisting stokt? 
 
Chris hield het deze avond vooral bij korrelgist, gehydrateerd of niet? te gebruiken. Dat bleek niet zozeer uit het bewijsmateriaal  dat hij inschonk voor de stelling dat gist de ultieme smaakmaker is: een Weihenstephaner Hefeweizen, een Saison Dupont en ten slotte een Orval. Maar korrelgist of niet, het bewijs overtuigde. Net als de theoretische analyse van een mislukt bier, die de aanwezigen zelf mochten maken aan de hand van een etiket, alc %, SG, vergistingscijfers en de bijbehorende rekenregels. Ook voor de gelouterde aanwezigen een leerzame avond!

BBQ 2019 geslaagd!

| |
Geschreven door Peter Wester

Als vorsten zaten de KWBG-leden op het nieuwe terras van de Biergarten in wording. Genietend van de eigen BBQ kunsten en de salades van Kitty en Ad. En natuurlijk niet te vergeten de heerlijke zelf gebrouwen biertjes. De stemming zat er al gauw goed in, mede ook door een paar druppies Motorolie van brouwerij De Moersleutel! Een geslaagd evenement, volgend jaar weer!!

Interview bij Frank en Vrij RTV met Daan en Stephan

| |
Geschreven door Peter Wester

 

Interview bij Frank en Vrij  van RTV met KWBG coryfeeen Daan HoogewerfStephan Pronin en Roelf van Til.

Mooi stukje promo voor de club mannen!

https://www.youtube.com/watch?v=q3DPOze6rHU&feature=youtu.be